7 întrebări la care adolescenții trebuie să răspundă

Vei defini succesul într-un fel, iar modul în care îl vei defini va determina cum vei trăi.

Cristi Boariu
7 Min de Citit

Fii vigilent!

Ești adolescent: asta înseamnă că treci prin una dintre cele mai interesante și importante perioade din viața ta! Vreau să-ți atrag atenția asupra celor șapte întrebări cu care te vei confrunta și care vor influența forma și direcția vieții tale de acum înainte.

1. Care va fi sensul și scopul vieții tale?

❗️ Până acum, valorile tale – lucrurile pentru care crezi că merită să trăiești – au fost influențate de părinții tăi. În anii adolescenței, începi să iei această decizie crucială pentru tine însuți.

📌 Ce lucru îți va cuceri inima și va modela direcția vieții tale?

2. Îți vei asuma credința pe care ai primit-o?

Probabil nu există o decizie mai semnificativă în viață decât aceasta. Toată lumea crede în ceva.

Fiecare casă are convingeri religioase, indiferent dacă se consideră religioasă sau nu. Fiecare familie încearcă să-și insufle „credința” copiilor lor.

În anii adolescenței, vei decide ce vei crede despre Dumnezeu, despre tine însuți, despre bine și rău, despre ceea ce este adevărat și fals, despre Evanghelia lui Isus Hristos și despre cum îți vei trăi convingerile în viața de zi cu zi.

3. Ce decizii semnificative îți vor modela viitorul?

💯 Wow, te așteaptă decizii uriașe!

❤️ Care sunt talentele, interesele și pasiunile tale?

📌 Ce vezi ca fiind munca vieții tale?

🎓 Unde vei merge la facultate?

💒 Va fi biserica o parte esențială a vieții tale?

💭 Dacă ai putea avea viitorul de vis, cum ar arăta acesta?

4. Ce vei face când vei ieși de sub protecția zilnică a părinților?

În primii ani ai vieții tale, părinții tăi au luat toate deciziile pentru tine. În anii adolescenței, începi să iei din ce în ce mai multe dintre aceste decizii pentru tine însuți.

Nu vreau să spun că nu mai ai nevoie de părinți.

Totuși, te muți într-o etapă în care, în loc să exercite control total asupra vieții tale, părinții îți vor oferi sfaturi înțelepte, în timp ce tu vei purta tot mai mult povara de a lua deciziile care vor modela modul în care trăiești.

5. Ce fel de comunitate vei avea în jurul tău?

📌 Aceasta este una mare. Până acum, mama, tata, bunicul sau tutorele tău au ales comunitatea în care se simțeau confortabil să te afli. Ei au fost gardienii, selectând prietenii care au intrat în viața ta.

👉🏻 Dar acum, vei avea din ce în ce mai mult această responsabilitate.

Pe cine vei lăsa în viața ta?

A cui sfaturi și îndrumări le vei asculta?

Cui vei încredința lucrurile importante din viața ta?

Pe cine vei lăsa să influențeze modul în care gândești și trăiești?

Te vei înconjura de alții, iar acești oameni
vor avea un impact semnificativ asupra
a ceea ce vei deveni.

6. Cât de serios îți vei aprofunda relația cu Dumnezeu?

Majoritatea adolescenților au fost expuși pentru prima dată la Dumnezeu, voia și calea Lui în casele lor și de către părinții lor.

❗️ Nimeni nu te poate face să-L iubești pe Dumnezeu. Nimeni nu te poate face să-ți predai inima și viața Lui. Nimeni nu are puterea să producă credință în tine.

🙏🏻 Îl vei pune pe Dumnezeu în centrul vieții tale? Îl vei căuta în fiecare zi?

7. Ce fel de succes vei prețui cel mai mult?

Fiecare ființă umană aleargă după un anumit tip de succes. Fiecare definește ce înseamnă o viață de succes.

Vei trăi pentru succes material? Vei trăi pentru succes în carieră? Vei defini succesul în termeni de bani? Va fi succesul determinat de câți oameni te iubesc și te respectă? Va fi succesul definit ca trăind o viață plăcută Creatorului tău?

Vei defini succesul într-un fel,
iar modul în care îl vei defini
va determina cum vei trăi.

Deoarece vei fi nevoit să te confrunți cu probleme care vor modela viața ta în anii adolescenței, vei avea nevoie de îndrumare adevărată și demnă de încredere. Care va fi GPS-ul vieții tale? Al cui plan pentru viață îl vei urma?

„Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele şi o lumină pe cărarea mea.”

Psalmul 119:105

Dumnezeu ți-a dat cuvântul Său pentru a-ți fi ghid. Pe măsură ce mergi prin pădurea vieții, adesea întunecată cu rădăcini care te pot împiedica, Biblia ți-a fost dată pentru a lumina calea, astfel încât să fii sigur pe unde să mergi și cum să ajungi acolo.

Tema centrală a Cuvântului lui Dumnezeu este povestea harului transformator care este al nostru datorită vieții, morții și învierii lui Isus.

Amintește-ți de adevărurile Cuvântului lui Dumnezeu zi de zi! Fie ca acestea să te determine să recunoști cât de mult ai nevoie de harul iertător, împăciuitor și transformator al lui Isus. Și fie ca ele să-ți ofere înțelepciunea din Cuvântul lui Dumnezeu după care să trăiești.

Nu există o metodă mai eficientă de a te pregăti pentru provocările majore care îți vor modela viitorul decât să aloci zilnic timp pentru a medita la adevărul lui Dumnezeu, pentru a-ți aminti de harul Său și pentru a-ți reafirma angajamentul față de o viață ghidată de credință.


Motiv de rugăciune

Să ne rugăm ca Dumnezeu să binecuvânteze toți copii, adolescenții și tinerii cu ascultare de planul Său și cu dorința de a împlini voia Lui.

Vești bune: volumul 2 cu studii biblice a fost tipărit!

Vrei să studiezi Biblia în profunzime? Aici găsești 52 de studii pe diferite teme actuale, 431 de pagini alese, 3640 de minute de conținut oral!

129,00lei
52 de studii biblice – Volumul 2
Partajați Acest Articol