„De sărbători ai alergat mai mult? Atunci de ce ai mâncat mai mult?” Vezi ce spune un medic despre probleme românilor

Mâncărurile de sărbători ar trebui consumate în porții mici și însoțite de activitate fizică, recomandă Dr. Doru Negru, medic primar specializat în diabet, nutriție și boli metabolice.

Cristi Boariu
5 Min de Citit

Dr. Doru Negru, medic primar specializat în diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat într-un interviu cum ar trebui să mâncăm de sărbători pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.

„Recomand ceea ce spune toată lumea: dacă nu alergăm mai mult, de ce să mâncăm mai mult? Vrei să mănânci doi mici, nu te opreşte nimeni, de la doi mici, însă, la 20 e mare distanţă. Şi dacă mănânci doi mici, de ce să mai mănânci şi o friptură mare? Aici e toată povestea. Şi cu Paştele, la fel.

Nimeni nu spune să nu mănânci bucatele tradiţionale de Paşte, mănânci un ou, nu mănânci 20 de ouă.

Dacă mănânci un ou, poţi să mănânci şi nişte drob. Cât? Un 25-50 de grame, de ce trebuie să mănânci mai mult?

Vrei şi o bucăţică de friptură de miel, cine spune să nu mănânci, foarte bun, dar, vedeţi dumneavoastră, carnea de mânzat este o carne relativ greu de digerat.

O bucăţică mică, mestecată bine şi cu multe legume alături, de aia s-a inventat stufatul, nu?

Este vorba să mănânci puţin, nimeni nu te obligă să mănânci tot. Mâncarea este făcută ca să-ţi acopere necesarul energetic, în niciun caz de plăcere şi de bucurie!”

Medicul Doru Negru discută despre complicațiile care pot apărea după un consum excesiv de alimente, inclusiv pancreatita acută și atacul de gută:

Acesta subliniază că problema principală nu este neapărat ce mănânci, ci cât de mult mănânci.

„Aprob şi înţeleg plăcerea şi bucuria, dar întrebarea e cât, nu ce. Păi zice, a fost Paştele, nu am alergat mai mult. De ce ai mâncat? Nu ţi-am interzis să mănânci, eu ţi-am zis uite, mănânci şi ou, şi stufat şi ciorbă, şi friptură, şi drob, 100 de grame toate. Păi cum 100 de grame? Atât ai alergat, atât mănânci.

Dacă mănânci puţin, nu se întâmplă nimic. Dar vedeţi, sunt intoxicaţiile cu mâncare, intoxicaţia cronică care se cheamă obezitate şi cea acută care se cheamă indigestie sau toxiinfecţie alimentară.

Poţi să facă pancreatită acută că mănânci foarte mult odată, poţi să faci atacul de gută că ai mâncat foarte multă carne de mânzat, de animal tânăr, de miel.”

Dr. Negru a vorbit și despre problema copiilor obezi sau cu tendință de obezitate, criticând mentalitatea „Papă tot, copil cuminte, să te faci mare, papă tot”, pe care o consideră dăunătoare:

„Este vina părinţilor şi a bunicilor, haideţi să ne uităm un pic la copilul de 3, 4 ani care are baterii care nu se termină niciodată, pe care trebuie să stai cu ochii ca pe butelie că numai năzdrăvănii face, dar el aşa cunoaşte lumea, ar trebui să învăţăm de la el.

El ne arată cum suntem făcuţi şi ce suntem făcuţi să facem. Ce vrea copilul la 3, 4 ani? Vrea să alerge, nici nu ştie să meargă, el aleargă.

Ce nu vrea copilul şi consideră o pedeapsă? Să stea pe scaun la masă, şi noi îi scoatem această normalitate cu forţa din cap, îi băgăm în cap cuvintele «Papă tot, copil cuminte, să te faci mare, papă tot» şi când a crescut copilul mare vine unul ca mine şi îi spune la vârsta adultă «Tot sistemul tău de gândire e viciat. Tu trebuie să alergi şi să nu mănânci!»

Am întors maşina lumii invers, am transformat sărbătoarea sufletului în sărbătoarea burţii. Da, e o sărbătoare, bucură-te, dar asta nu înseamnă că trebuie să te îmbuibi.

Masă plină, de ce trebuie să fie masă plină? După aceea ne simţim obligaţi, e păcat, ia uite câte am făcut, cum să nu le mănânc? Dar cine te pune să le mănânci?”, a declarat Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.


Motiv de rugăciune

Să ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute să prețuim sănătatea primită în dar de la El!

Un cadou care schimbă vieți

365 de eseuri creștine semnate de Pastorul Cristi Boariu, câte unul pentru fiecare zi din 2024!

269,90lei
Promo 12 cărți – Devoționale
376,74lei269,90leiVezi mai multe
Partajați Acest Articol