Pacifist creștin condamnat pentru că a refuzat serviciul militar în Ucraina

El le-a explicat recrutorilor că nu poate folosi arme, din cauza credințelor sale religioase.

Cristi Boariu
3 Min de Citit

Când Vitaly Alekseenko din Ucraina a refuzat să lupte în război, autoritățile nu i-au oferit altă opțiune decât închisoarea. Bărbatul în vârstă de 46 de ani se consideră un creștin care obiectează pe motive de conștiință și a solicitat să efectueze serviciul civil alternativ.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării a respins în continuare cererile sale, susținând că „serviciul alternativ nu este disponibil în timp de război”.

Pe 23 februarie, Alekseenko a fost arestat și se află în prezent în închisoare, unde își ispășește o pedeapsă de un an.

În dimineața acelei zile, poliția l-a dus pe Alekseenko la un examen medical, iar apoi a fost transferat la închisoarea de investigație din vestul Ucrainei.

Conform afirmațiilor lui Yurii, secretar la Mișcarea Pacifistă Ucraineană, Alekseenko își menține lupta pentru pace, indiferent de circumstanțe.

„Vitaly mi-a spus că va citi Evangheliile și Noul
Testament în închisoare și se va ruga pentru pace,
pentru dreptate și pentru schimbări bune în Ucraina.”

Yurii

Cazul lui Alekseenko datează din iunie 2022, când a fost chemat să se prezinte la biroul de recrutare Ivano-Frankivsk.

El le-a explicat recrutorilor că nu poate folosi arme, din cauza credințelor sale religioase.

Cererea sa de serviciu alternativ a fost respinsă și trimisă procurorilor. În septembrie 2022, a primit o pedeapsă de un an de închisoare.

Cu toate acestea, când a făcut apel la Curtea de Apel, pe 16 ianuarie, i-a fost respinsă cererea. Câteva zile mai târziu, el a primit verdictul instanței că sentința sa de un an va intra în vigoare. Potrivit lui Alekseenko, dacă s-ar fi „căit” de „crima” sa, Curtea i-ar fi acordat o pedeapsă cu suspendare, care era încă exclusă.

„Am spus instanței că sunt de acord că am încălcat
legea Ucrainei. Dar eu nu sunt vinovat sub legea
lui Dumnezeu. Vreau să fiu sincer cu mine.”

Alekseenko

Motiv de rugăciune

Să ne rugăm pentru Vitaly Alekseenko și pentru familia lui, dar și pentru toate celelalte persoane care suferă atât de mult din cauza războiului ruso-ucrainean.

Promo 12 cărți – Devoționale

Se spune că omul poate supraviețui 40 de zile fără mâncare, 3 zile fără apă, 8 minute fără aer, dar nu ar putea trăi nicio secundă fără Dumnezeu. Pastorul Cristi Boariu te îndeamnă să îți începi ziua cu unul din cele 365 de eseuri creștine pe care le-a scris, câte unul pentru fiecare zi din an.

249,90lei
Promo 12 cărți – Devoționale
358,80lei249,90leiVezi mai multe
SURSE: www.cne.news
Partajați Acest Articol