Unde s-a ajuns: 8.494 de elevi cu medii sub 5 primesc burse de merit!

Cei 8.494 de elevii care vor beneficia de burse de merit „Ligia Deca” vor primi aproximativ 3,8 milioane de lei pe lună, ceea ce înseamnă că pe parcursul anului școlar 2023-2024 suma totală pe care o vor primi se va ridica la 38 de milioane de lei.

Cristi Boariu
5 Min de Citit

Pe 15 noiembrie 2023, România va asista la o premieră istorică, întrucât mii de elevi cu rezultate școlare scăzute, adică note între 1 și 4, vor primi burse de merit acordate direct de către ministrul Ligia Deca. Este cu totul neobișnuit ca un ministru să premieze corigențele sau repetenția drept „merit”.

Elevii care pot beneficia de bursele „de merit” în anul școlar 2023-2024 sunt doar cei de la clasa a IX-a pentru că aceștia sunt singurii care pot obține medii sub 5 fără a implica automat repetarea anului sau corigențe.

Premierea elevilor cu note de repetenție a fost decisă printr-un ordin al ministrului Ligia Deca, ordin care aprobă metodologia burselor școlare.

„Problemele care au apărut (…) sunt la clasa a IX-a unde, fiind învățământ obligatoriu, elevii sunt distribuiți și dacă au note mai mici decât 5. La alte clase nu apare această problemă, pentru că dacă există o notă sub baremul de trecere, nu trece în clasa următoare. Dar la clasa a IX-a avem această problemă, și eu cred că problema nu este neapărat bursa de merit, ci este cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu note sub o notă de trecere, iar acolo ne gândim inclusiv la programe de tip remedial, adică acei copii care au performanță la Evaluarea Națională sub un standard acceptabil să aibă parte de o intervenție suplimentară ca să ajungă totuși la profilul absolventului”, a declarat Ligia Deca.

🗣️ Ministrul educației vine în fața societății și anunță că a luat o decizie importantă, care are un impact semnificativ, bazată pe propria sa încredere și convingeri personale, fără a avea în spate vreo analiză de impact sau cercetare educațională sau utilizarea de date statistice relevante.

Ministerul Educației nu a mai putut întoarce această decizie. Conform surselor din acel moment „a fost clar pentru toată lumea din Ministerul Educației că se va ajunge ca elevi cu medii de 1, 2, 3 și 4 să ia bursă de merit de 450 de lei pe lună, cot la cot cu olimpicii naționali și elevii de 9,50-10″.

Edupedu.ro a semnalat că decizia transformă meritul în mită electorală, însă ministra sau ministerul nu au avut nicio reacție în acest sens.

Deja se ia în considerare modificarea legii

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că nu este acceptabil ca elevii care au nota 2 să primească burse de merit.

„Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuție cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ. Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale, care au destinație, în primul și primul rând, pentru a reduce abandonul școlar”, a declarat Marcel Ciolacu.

Cei 8.494 de elevii care vor beneficia de burse de merit „Ligia Deca” vor primi aproximativ 3,8 milioane de lei pe lună, ceea ce înseamnă că pe parcursul anului școlar 2023-2024 suma totală pe care o vor primi se va ridica la 38 de milioane de lei.


Motiv de rugăciune

Să ne rugăm pentru copiii noștri ca să fie dedicați învățăturii, iar rezultatele lor să Îi aducă slavă lui Dumnezeu.

Promo 12 cărți – Devoționale

Se spune că omul poate supraviețui 40 de zile fără mâncare, 3 zile fără apă, 8 minute fără aer, dar nu ar putea trăi nicio secundă fără Dumnezeu. Pastorul Cristi Boariu te îndeamnă să îți începi ziua cu unul din cele 365 de eseuri creștine pe care le-a scris, câte unul pentru fiecare zi din an.

249,90lei
Promo 12 cărți – Devoționale
358,80lei249,90leiVezi mai multe
Partajați Acest Articol