Vaticanul permite ca persoanele transgender să fie botezate

„Un transsexual – care urmează tratament hormonal și operație de schimbare a sexului – poate fi botezat, în aceleași condiții ca și alți credincioși, dacă nu există situații în care să existe riscul de a genera scandal public sau dezorientare în rândul credincioșilor.”

Cristi Boariu
3 Min de Citit

Potrivit Vaticanului, persoanele transgender pot fi botezate în Biserica Catolică, cu condiția ca acest act religios să nu ducă la apariția unui „scandal sau confuzie”.

Vaticanul a luat această decizie în urma trimiterii de către episcopul brazilian José Negri a unor întrebări către Dicasterul Doctrinei Credinței al Bisericii.

Aceste întrebări se refereau la participarea persoanelor LGBT la ritualurile botezului și căsătoriei.

Potrivit informațiilor, în această săptămână departamentul a postat pe site-ul său trei pagini ca răspuns, care au fost semnate de șeful dicasterului – cardinalul argentinian Víctor Manuel Fernández – și cu aprobarea Papei Francisc.

„Un transsexual – care urmează tratament
hormonal și operație de schimbare a sexului
– poate fi botezat, în aceleași condiții
ca și alți credincioși, dacă nu există situații
în care să existe riscul de a genera scandal
public sau dezorientare în rândul credincioșilor.”

document

Biserica Catolică nu și-a schimbat poziția oficială cu privire la homosexualitate, spunând că implicarea într-un comportament homosexual este un păcat și că indivizilor li se atribuie un anumit gen la naștere.

Biserica a răspuns, de asemenea, solicitărilor privind dacă părinții de același sex care adoptă sau folosesc o mamă surogat își pot boteza copilul în Biserică.

Vaticanul a spus că un preot va lua această decizie pe baza „speranței bine întemeiate că va fi educat în religia catolică”.

📌 Copiii și adolescenții „cu probleme de natură transsexuală” pot fi botezați, se arată în document.

Documentul a mai precizat că, în timp ce
botezul este un „har sfințitor”, acesta poate
fi făcut numai de persoane care au mărturisit
că se pocăiesc de „păcate grave”.

O altă întrebare a fost dacă persoanele aflate în relații între persoane de același sex puteau fi numite nași la un botez catolic. Vaticanul a spus că persoana aleasă va trebui să „ducă o viață conformă cu credința”.

Anterior, Papa Francisc sugerase că Biserica Catolică trebuie să aibă „caritate pastorală” atunci când vine vorba de căsătoriile între persoane de același sex.

„Apărarea adevărului obiectiv nu este singura expresie a acestei carități; ea include și bunătate, răbdare, înțelegere, tandrețe și încurajare. De aceea, nu putem fi judecători care doar neagă, resping și exclud.”

Papa Francisc

Motiv de rugăciune

Să ne rugăm pentru vremurile care vor veni ca Dumnezeu să ne ajute să rămânem ancorați în principiile Scripturii.

Promo 12 cărți – Devoționale

Se spune că omul poate supraviețui 40 de zile fără mâncare, 3 zile fără apă, 8 minute fără aer, dar nu ar putea trăi nicio secundă fără Dumnezeu. Pastorul Cristi Boariu te îndeamnă să îți începi ziua cu unul din cele 365 de eseuri creștine pe care le-a scris, câte unul pentru fiecare zi din an.

249,90lei
Promo 12 cărți – Devoționale
358,80lei249,90leiVezi mai multe
Partajați Acest Articol