La sfârșitul lunii aprilie, cu 4 zile înainte de intrarea în vigoare a legii care închide sălile de jocuri de noroc în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori, HotNews a vizitat centrele din Bușteni și Breaza de pe Valea Prahovei.
🗣️ Angajații din cele 10 săli de jocuri vizitate au declarat că nu există niciun plan de închidere la acel moment. 📌 Reporterii au revenit după Paște, când legea era deja în vigoare.
Angajații evită să spună dacă și când aparatele vor fi mutate din săli. Unii dintre ei speră să poată să le repornească. Alții nu știu ce le rezervă viitorul în câmpul muncii.
„Prin lege știu că ar trebui să se închidă. Dar chiar credeți că se vor închide?”
Angajată

În trei săli de jocuri din Bușteni, pe ecranele aparatelor oprite sunt lipite mesaje care îi redirecționează pe jucători către platformele online: „Deschide-ți cont online și primești bonusuri suplimentare” sau „În continuare puteți juca la sloturile preferate, dar în online”.
Legea nu afectează jocurile de noroc din mediul virtual, care câștigă tot mai mulți jucători în fiecare an.
La terasa unui bar din centrul Bușteniului, situat între două săli de jocuri, trei bărbați discută la cafea despre dispariția preconizată a păcănelelor.
💯 Doi dintre ei sunt convinși că e prea mare efortul să străbată drumul până la Breaza sau Brașov doar pentru a-și încerca norocul. 🗣️ „Trebuie să bag benzină. Acum, gândul meu spune din start: S-au închis, nu mai am unde să joc”, explică unul dintre ei.
Cel mai tânăr dintre aceștia, în vârstă de 20 de ani, nu este atât de sigur că va renunța la jocuri.
„Când ajungi într-un oraș mai mare, bagi și telefonul (la amanet, n.r.) și tot.”
Prima dată a intrat într-o astfel de sală când avea vreo 13 ani, încercând să se integreze într-un grup de băieți.
Acum petrece în jur de 4 ore pe zi în lumea sloturilor și a observat că mulți jucători sunt adolescenți.

„Industria jocurilor de noroc nu e benefică decât
turist
pentru cei care o dețin. Muncește amărâtul cu ziua,
ridică la saci de ciment, câștigă 200, vine și-i bagă
seara, mai pleacă și cu datorii.”
La 30 de kilometri de Bușteni, aparatele luminează în continuare sălile întunecoase. În centrul din Breaza, pe o distanță de 550 de metri, se află 7 săli cu sloturi.

Orașul are 14.800 de locuitori, conform INS. Însă Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (D.G.E.P.) a transmis recent către primăria orașului un document care atestă că sunt peste 15.000 de oameni, mai exact: 15.196, conform unei adeverințe de la Loteria Română.
A fost singura instituție care a pus la dispoziție o hârtie. 15.271, a susținut proprietara unei săli de jocuri că ar fi numărul aflat pe adeverința sa, însă a refuzat să arate vreun document care să dovedească acest număr.
🗣️ „Sigur suntem peste 15.000, avem documente, doar că nu le avem aici, sunt la șeful, nu putem să vi le arătăm", au spus angajații celorlalte săli de jocuri.
Potrivit legii, „dovada numărului de locuitori se face prin adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială” se află sala de jocuri.

Cristi Boariu: Pericolul jocurilor de noroc
Dacă cunoști persoane prinse de acest viciu, poți împărtăși cu ele mesajul despre pericolul jocurilor de noroc!
Motiv de rugăciune
Să ne rugăm ca jocurile de noroc să fie interzise peste tot, iar oamenii care se luptă cu astfel de vicii să fie eliberați.
Un cadou care schimbă vieți
365 de eseuri creștine semnate de Pastorul Cristi Boariu, câte unul pentru fiecare zi din 2024!
