10 diferențe dintre un băiat și un bărbat

Modelele bărbaților adevărați sunt eroii, nu celebritățile.

Cristi Boariu
12 Min de Citit

„Fraţilor, nu fiţi copii la minte, ci, la răutate,
fiţi prunci, iar la minte, fiţi oameni mari.”

1 Corinteni 14:20

Drumul spre maturizare al fiecărui bărbat trece printr-o perioadă a copilăriei, a adolescenței și a tinereții. Problema e că vârsta nu aduce întotdeauna maturitatea necesară. Maturitatea depinde foarte mult de relația cu Dumnezeu și de felul în care fiecare persoană se raportează la viață și la scopul pentru care trăiește.

Enumăr în continuare câteva diferențe dintre un băiat și bărbat, nu cu scopul de a denigra băieții, ci de a-i provoca la o dorință acută de maturizare.

Aceste diferențe sunt extrem de importante în relațiile noastre, dar, în mod special, în pașii către căsătorie.

1. Băieții promit, bărbații acționează

Un bărbat adevărat se va rușina dacă ceea ce a promis nu a dus la îndeplinire, pe când un băiat nu va avea nicio problemă cu acest lucru.

Băiatul promite multe și face puține, bărbatul promite puține și face multe.

Băieții impresionează prin promisiune, bărbații prin acțiune.

2. Băieții sunt egoiști, bărbații sunt altruiști

📌 Băieții sunt ca și copiii. Totul pentru ei. Se întreabă mereu: „eu ce primesc?” Își doresc să fie răsfățați și toată atenția să le fie oferită lor.

🤳 Băieții vor aventuri, pe când bărbații adevărați doresc să își întemeieze familii și să fie responsabili de ele.

❤️ Băieții aleg după privire, bărbații aleg după caracter.

Băieții flirtează, bărbații iubesc cu adevărat.

Din acest motiv multe familii se destramă. Pentru că dacă te căsătorești cu un băiat, el totdeauna va găsi alta mai bună care să-i împlinească egoismul lui.

Un bărbat, dimpotrivă, va pune preț pe legământul făcut și va acționa cu altruism pentru toată viața.

3. Băieții acționează din obligație, bărbații acționează din responsabilitate

🗑️ Băiatul duce sacul de gunoi la tomberon pentru că i-a spus soția sau mama să facă acest lucru. Bărbatul va identifica nevoia înainte ca cineva să-i spună și va acționa pentru că e responsabil.

❗️ Băieții se simt frustrați când e nevoie să acționeze. Nu vor să fie deranjați. Bărbații adevărați nu așteaptă să li se spună. Ei observă când e nevoie să intervină și o fac cu bucurie.

4. Băieții au scuze, bărbații au planuri

🗣️ Băieții arată cu degetul spre alții și se scuză mereu. Întotdeauna se scuză că nu au avut șanse în viață ca și alții care au reușit.

🙄 Mereu se plâng și nu vor să facă nimic pentru a ieși din falimentul (spiritual, material, familial, social) în care sunt.

Bărbații adevărați arată cu degetul spre ei înșiși.

Ei știu că soluția în viață este să ai un scop pe care, prin disciplină și sacrificiu continuu, să îl atingi. Valabil pe toate planurile.

5. Băieții caută să își impună respectul, bărbații caută să își câștige respectul

🗣️ Băieții ridică tonul într-o discuție. Bărbații ridică valoarea argumentelor. Băieții dau cu pumnul în masă, își pun ochelarii de soare și când plouă afară, au tupeu și aroganță maximă, crezând că în acest fel își vor impune respectul.

Bărbații adevărați, însă, caută ca, prin fapte vrednice de un caracter ales, să își câștige respectul.

Modelele bărbaților adevărați sunt eroii, nu celebritățile.

6. Băieții au nevoie de cineva care să aibă grijă de ei, bărbații caută pe cineva de care ei să aibă grijă

💔 Nu puține femei mi-au spus că și-au distrus viața de căsătorie. Cum?

😔 Crezând că se căsătoresc cu un bărbat, iar după nuntă și-au dat seama că e, de fapt, un băiat care are nevoie de atenție maximă, de dus mâncarea la pat, de strâns hainele aruncate pe jos după el.

🏨 Băieții au impresia că sunt la hotel toată viața. Băieții sunt imaturi, la fel cum sunt copiii mici. Doar că nu dau din picioare, ci din gură...

Bărbații adevărați sunt atenți, manierați, respectuoși, iar atunci când intră într-o relație de prietenie și de căsătorie văd nevoile partenerului și oferă grija necesară.

7. Băieții fac ce vor, bărbații fac ce trebuie

🧠 Băieții care nu s-au maturizat rămân la același stadiu de copil la minte. Fac ce le place. Ce le aduce lor satisfacție personală. Nu contează că alții suferă din cauza iresponsabilității lor. Pentru ei, tot ce contează este să se simtă bine.

❗️ Bărbații, însă, fac ce trebuie. Ce e moral. Ce duce la consolidarea relației în care sunt implicați.

8. Băieții pierd vremea, bărbații prețuiesc vremea

⏳ Băieții nu au înțeles valoarea timpului. Pentru ei, prioritară e joaca (da, știu tată cu copii care se joacă ore întregi pe zi pe telefon), socializarea la nesfârșit, sculatul târziu și culcatul târziu. Viața de club, mall în fiecare zi și privit la scările rulante.

🤳 Acești băieți ajung la 40 de ani și, când privesc în urmă, își dau seama că nu au realizat nimic. Și, crezând că altcineva e de vină, cei mai mulți continuă pierderea de vreme mai departe, uitând că, de fapt, acea vreme e viața lor.

🏥 La finalul vieții, pe patul de spital, urlă la doctori să facă ceva. Și-ar dori prelungirea vieții, pentru că nu au deloc speranța că vor ajunge în Rai. Irosirea vieții duce la pierderea veșniciei.

Bărbații prețuiesc timpul. Ei știu că viața e doar una (nu ca în jocuri unde ai mai multe vieți).

Din acest motiv, ei o trăiesc responsabil și își doresc să lase un nume bun în urma lor.

Ei sunt mereu cu ochii pe clepsidra timpului și caută să trăiască o viață demnă spre a fi dată ca exemplu altora.

9. Băieții merg la sală, bărbații merg la muncă

💪🏻 Băieții pun preț enorm pe exterior. Pe tricoul mulat, pe pantalonii strâmți, pe adidașii după care se uită toți. Pe mușchi și pe haltere.

👔 Pentru ei nu contează că stau în chirie și la 40 de ani, important e că și-au luat ultimele haine de la Zara.

💸 Pentru ei nu contează că nu au niciun ban pus deoparte pentru vremuri grele. Important e că au toate mărcile de parfum și că, atunci când sunt priviți din spate, se vede V-ul de la mușchi.

Bărbații adevărați sunt preocupați, însă, mai mult de interior decât de exterior. Mai mult de minte, decât de mușchi. Mai mult de cunoștință, decât de figuri.

Ei știu că o familie cere responsabilitate, implicare și hărnicie.

Ei și-au cucerit partenerul prin aceste calități și au înțeles că femeia de lângă ei nu e impresionată de haltere, ci mai degrabă de un soț harnic atât la serviciu, cât și în casă.

📌 Nu am spus să nu mâncăm sănătos. Nu am spus că nu e nevoie de mișcare. Am dorit, însă, să subliniez clar faptul că exteriorul superb cu un interior nematurizat îți vor ruina viața.

🏋🏻‍♂️ Cunosc prea mulți care merg la sală în fiecare zi, dar care nu pot să ridice mopul în casă, întrucât le e prea greu.

👕 Mai știu și pe alții care își cumpără haine de mărimea S (deși ei au corp de L), crezând că o haină mulată pe corp îi face mai atractivi și poate suplini lipsa de educație.

📖 Prea mulți tineri care cheltuie pentru proteinele pentru masa musculară sute de lei pe lună și niciun leu pe o carte într-un an

10. Băieții se nasc, bărbații se formează

❗️ Da. Toți cei de sex masculin sunt băieți la naștere. Toți au trecut prin majoritatea acestor pași. Există o vârstă în care fiecare din noi am crezut ca a fi „cool” e mai fain decât a fi sincer. Că tricoul mulat și tupeul sunt mai tari decât CV-ul.

Da, toți am fost băieți la câteva din punctele de mai sus. Și e de înțeles...

Dar vine o vreme când trebuie să conștientizezi că trebuie să devii bărbat. Să îți dorești să crești, să te maturizezi. Viața are prea puțin de oferit băieților și foarte multe lucruri de preț de dăruit bărbaților. La fel și veșnicia.

Este în regulă să recunoști că ești încă băiat și să îți dorești să devii bărbat.

Orice hartă din lume te ajută dacă știi unde ești și spre ce destinație te îndrepți.

Tragedie, însă, e să crezi că ești bărbat și totuși să fii băiat.

Sper să mă audă și persoanele de sex feminin: e extrem de greu să te căsătorești cu un băiat și să crești băieți care mai târziu să devină bărbați. Oare mă auziți? Sigur? Atunci citiți cu atenție aceste pagini înainte să mai întoarceți capul după băieții despre care credeți că sunt bărbați…

❗️ Să nu uitați că e extrem de ușor pentru voi să impresionați un băiat, dar foarte greu un bărbat.

❤️ Băieții caută dragostea pasională, bărbații dragostea jertfitoare.

🗣️ Băieții vă spun ceea ce vă place să auziți (ca ei să câștige), bărbații vă spun ceea ce aveți nevoie să auziți.

Articol extras din colecția „Cu Dumnezeu în fiecare zi” scrisă de Pastorul Cristi Boariu!


Motiv de rugăciune

Să ne rugăm ca Dumnezeu să binecuvânteze toți băieții cu înțelepciunea și puterea de a se maturiza și de a deveni bărbați responsabili.

Un cadou care schimbă vieți

365 de eseuri creștine semnate de Pastorul Cristi Boariu, câte unul pentru fiecare zi din 2024!

269,90lei
Promo 12 cărți – Devoționale
376,74lei269,90leiVezi mai multe
Partajați Acest Articol