„Bine ați venit acasă, trădătorilor!”

Avem o țară atât de bogată și frumoasă, cred că noi o putem „sfinți” prin comportamentul nostru, dacă alegem să fim calmi, curați și politicoși.

Cristi Boariu
6 Min de Citit

De ce pleacă românii din țară și ce putem face ca să îi atragem înapoi? Acestea sunt întrebări care stârnesc sentimente puternice în cei mai mulți dintre noi. Cei care au părăsit România sunt adesea supărați și se simt îndreptățiți pentru decizia pe care au fost „obligați” să o ia.

🇺🇸 Am locuit în România până la vârsta de 12 ani, spune domnul Sebastian Văduva, când familia mea a emigrat în Statele Unite. Am experimentat zbuciumul emigrației, cu o limbă și o cultură diferite și cu munca de jos precum curățenia, construcțiile și grădinăritul. 

📚 Cu ajutorul bunului Dumnezeu, am avut însă privilegiul să merg la școală.

În 1999 am devenit unul dintre cei mai tineri profesori de business la University of Akron. În anul 2004, am fost recrutat ca expert Fulbright în Republica Moldova, iar în 2005, după ce m-am căsătorit, m-am repatriat permanent în România ca profesor și consultant de business la Universitatea Emanuel din Oradea.

Bazat pe experiențele, observațiile și cercetările mele din ultimii 20 de ani, aș vrea să articulez 6 lucruri de bun simț pe care le putem face ca indivizi și comunitate pentru a face România mai atractivă.

1. Optimism

Pentru unii, a fi optimist înseamnă să-ți închizi ochii la realitățile din jur sau să refuzi să vezi realitatea așa cum este.

Avem oameni specializați în identificarea tuturor lucrurilor negative care se întâmplă în țară.

📌 Optimismul înseamnă să-ți folosești creativitatea și înzestrările pentru a soluționa probleme, fie ele cât de mici. 

2. Îngăduință

🗣️ Pentru unii, îngăduința înseamnă lipsa de principii sau standarde și, de teamă să nu fie percepuți fără coloană vertebrală, devin critici.

Țin minte că, în 1996, la prima mea călătorie în România, un grup de așa-ziși prieteni ne-au întâmpinat cu un zâmbet acru și ne-au spus: „Bine ați venit acasă, trădătorilor!”

🙏🏻 Îngăduința nu înseamnă mușamalizare, dar implică respect și detașare față de deciziile altora. Îngăduința poate vedea o greșeală, însă nu se bucură de ea, nu o trâmbițează și nu o folosește pentru bășcălie sau manipulare.

3. Valori sufletești

❤️ Valurile sufletești sunt caracterul, reputația, relațiile de familie și implicarea în comunitate. Acestea sunt cel mai bine încapsulate în întrebarea „La ce i-ar folosi unui om să câștige toată lumea, dacă și-ar pierde sufletul?”

Dacă vrem ca România să devină o țară atractivă, avem nevoie de cat mai mulți oameni care să știe să echilibreze nevoile materiale cu cele spirituale.

4. Comunitate

La scurtă vreme după ce m-am întors în țară, am avut o discuție cu un om înțelept pe care l-am întrebat cum a rezistat și de ce nu a emigrat. Răspunsul lui mi-a rămas în minte până în ziua de astăzi:

„Păi cum supraviețuiesc eschimoșii în Polul Nord? Foarte simplu, își fac un iglu care-i protejează
de frig și vânt. Pentru mine acel iglu este biserica
și comunitatea mea de prieteni.”

5. Seriozitate

🗣️ Seriozitatea implică respectarea promisiunilor și absența minciunii. Toți apreciem importanța seriozității și sincerității. Mulți însă nu conștientizăm propria noastră neseriozitate și efectele negative pe care o are asupra altora. 

Cele mai dureroase experiențe pe care le-am avut în ultimii 20 de ani au fost cu persoane care au investit în țară, dar s-au izbit de neseriozitatea partenerilor, angajaților și câteodată chiar a rudelor.

6. Calm, curățenie și politețe

Sunt multe lucruri pe care nu le putem controla, însă fiecare dintre noi putem controla igiena personală, nervii și limbajul pe care-l folosim.

Aceste lucruri simple determină calitatea vieții, a relațiilor, a respectul de sine, a creativității și a productivității.

Decizia de a fii calm, curat și politicos nu are efecte doar asupra celor din jur, dar crește și valoarea caracterului și reputației noastre.

Avem o țară atât de bogată și frumoasă,
cred că noi o putem „sfinți” prin
comportamentul nostru, dacă alegem
să fim calmi, curați și politicoși.

✍🏻 Închei cu ceea ce deseori spun studenților mei: „Nu uitați: cine știe să facă un bine și nu-l face, săvârșește un păcat!”

Motiv de rugăciune

Să ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute să cultivăm aceste valori în viețile noastre și să fim oameni de caracter!

52 de studii biblice – Volumul 1

Vrei să studiezi Biblia în profunzime? Aici găsești 52 de studii pe diferite teme actuale, 351 de pagini alese, 3120 de minute de conținut oral!

98,70lei
52 de studii biblice – Volumul 1
Partajați Acest Articol