Doi soți nu au fost lăsați să fie înmormântați împreună!

Opt ani mai târziu, când soția lui Gorkum, Aefferden, a murit, acesteia nu i s-a permis să fie înmormântată împreună cu soțul ei din cauza...

Cristi Boariu
3 Min de Citit

Cu aproape două secole în urmă, căsătoriile dintre catolici și protestanți erau considerate controversate. Această situație era mai evidentă în Țările de Jos, unde segregarea religioasă, cunoscută sub numele de „pilarizare”, ducea la trăirea separată a catolicilor și protestanților în cadrul societăților lor.

În 1842, J.W.C van Gorkum, un colonel din cavaleria olandeză, s-a căsătorit cu J.C.P.H van Aefferden. În ciuda diferențelor lor religioase – Gorkum fiind protestant și Aefferden catolicăcei doi au rămas căsătoriți până la moartea lui Gorkum, în 1880.

La acea vreme, societatea olandeză a urmat o politică de „pilarizare” în care fiecare comunitate religioasă avea propriile sale școli și cimitire.

Drept urmare, Gorkum a fost înmormântat în secțiunea protestantă a unui cimitir din apropierea orașului Roermond.

Opt ani mai târziu, când soția lui Gorkum, Aefferden,
a murit, acesteia nu i s-a permis să fie înmormântată împreună cu soțul ei din cauza politicilor
stricte de segregare în vigoare.

Cu toate acestea, ea a precizat clar că nu vrea să fie îngropată în mormântul familiei ei și, în schimb, dorea să fie cât mai aproape de Gorkum.

Așadar, mormântul ei a fost amplasat cât mai aproape de al al soțului său, fiind separat de acesta printr-un zid.

Cele două morminte sunt marcate de pietre funerare ce redau două mâini înălțate peste zidul de cărămidă, simbolizând dragostea eternă a cuplului, indiferent de barierele sociale care i-au separat.

În ciuda provocărilor cu care s-au confruntat, Gorkum și Aefferden au rămas devotați unul altuia și au fost adesea văzuți ținându-se de mână în public, indiferent de privirile dezaprobatoare ale celor din jur.

🙏🏻 Gorkum și-a văzut cariera militară afectată de căsătoria sa, nefiind promovat, ci mutat pe poziții mai puțin importante. Cu toate acestea, el a continuat să fie devotat armatei olandeze și a servit cu onoare până la sfârșitul vieții sale.

După moartea lui Aefferden, există o părere conform căreia familia acesteia ar fi încercat să exumeze trupul ei și să-l reîngroape în secțiunea catolică a cimitirului.

Cu toate acestea, autoritățile locale au respins cererea, invocând dorințele exprimate anterior de Aefferden și faptul că mormântul său a devenit un reper istoric.


Un cadou care schimbă vieți

365 de eseuri creștine semnate de Pastorul Cristi Boariu, câte unul pentru fiecare zi din 2024!

249,90lei
Promo 12 cărți – Devoționale
358,80lei249,90leiVezi mai multe
Partajați Acest Articol