Nicholas Winton a avut o carieră în sectorul financiar, lucrând ca bancher în Marea Britanie, Germania și Franța, devenind mai apoi trader la London Stock Exchange.
În decembrie 1938, tânărul Nicholas se pregătea pentru o vacanță de două săptămâni în Elveția.
Vacanța lui la schi avea însă să fie anulată din cauza unui apel telefonic primit de la un prieten din Cehoslovacia, care îi spune că are nevoie de ajutorul lui (acesta îi spune lui Nicholas să își lase schiurile acasă deoarece nu va avea nevoie de ele).
Cu câteva luni înainte, naziștii ratificau la München un tratat prin care puterile vestice, care nu au acordat importanță necesară, recunoșteau teritoriile cucerite de germani în Cehoslovacia.
Protagonistul nostru, Nicholas Winton, a sosit în Praga în timpul unei perioade de anticipare a unui război care părea să se apropie în Europa. El era ferm convins că nazismul urma să ajungă la putere și să cucerească întreaga Cehoslovacie.
❤️🔥 Atunci începe misiunea lui Winton: acesta va încerca să ajute refugiații, străduindu-se să obțină vize pentru a-i aduce în Marea Britanie pe copiii acestora, dat fiind faptul că nu toți își permiteau să plece cu întreaga familie.
Între timp află cât de complicat era acest proces atât d.p.d.v. birocratic, cât și d.p.d.v. financiar.
Fiecare copil, pentru a putea intra pe teritoriul britanic, avea nevoie de o familie care să îl aștepte și să îl adopte, iar pe lângă aceasta, trebuia plătită o taxă de 50 de lire, care astăzi ar fi echivalentul a 2.500 de lire.
Să nu uităm că Nicholas Winton avea un concediu de doar două săptămâni, iar șeful său nu i-a permis să își ia încă o săptămână liberă. În ciuda refuzului, Nicholas alege să rămână încă o săptămână în Praga, cu riscul de a fi concediat.
Întors la Londra, Nicholas nu a fost concediat, ci a reușit să se așeze din nou la biroul lui și să câștige în continuare bani cu care avea să își continue misiunea. Deși câștiga foarte mult ca trader, banii nu erau suficienți pentru a acoperi taxele pentru actele și transportul copiilor, așa că a creat o organizație de strângere de fonduri.
Astfel a lucrat neîncetat pentru a reuși să scoată din țară cât mai mulți copii înainte de începerea războiului, deoarece era conștient că granițele se vor închide.
Până în august 1939, Nicholas Winton a reușit să scoată cu trenul din Cehoslovacia 669 de copii evrei!
Pe 1 septembrie 1939 trebuia să aibă loc cel mai mare transport de copii organizat de Winston: 250 de evrei așteptau pe peronul gării din Praga.
Din păcate, în acea zi, Hitler invadează Polonia, granițele se închid și începe cel de-Al Doilea Război Mondial.
Niciunul dintre acei copii nu va fi înregistrat ulterior într-un registru al populației, ci vor ajunge în locații cum ar fi Auschwitz sau Treblinka.
Toată operațiunea sa de salvare avea să-și aibă aici sfârșitul, iar viața sa să continue, ulterior căsătorindu-se și întemeindu-și o familie. Soția sa nu știa despre trecutul său și avea să afle abia în 1988, când găsește în podul casei un carnețel în care Nicholas Winton avea date cu numele copiilor salvați, numele părinților și adrese ale familiilor care i-au adoptat în Marea Britanie.
Întreaga lume avea să afle despre faptele lui Winton la aproape 40 de ani după realizarea lor, în cadrul unei emisiuni cu denumirea „That’s life” („Asta e viața”). Nicholas a fost invitat în audiență fără a ști despre ce este emisiunea.
La finalul acesteia, prezentatoarea a întrebat dacă cineva din audiență îi datorează viața sa lui Nicholas Winton. Acela a fost momentul în care întreaga sală s-a ridicat în picioare și a început să îl aplaude.
Toată audiența era formată din câțiva copii pe care i-a salvat în 1938, înainte de începerea războiului.
Motiv de rugăciune
Să ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute și pe noi să trăim o viață prin care să-I aducem cinste.
Un cadou care schimbă vieți
365 de eseuri creștine semnate de Pastorul Cristi Boariu, câte unul pentru fiecare zi din 2024!