Povestea lui Nikolay, misionarul care aduce lumina Evangheliei în inima Siberiei

După un an de evanghelizare constantă, am început să simt remușcări pentru viața mea păcătoasă din trecut. Mai erau oameni cărora le datoram bani. M-am dus la ei și mi-am cerut iertare. Au cerut banii înapoi.

Cristi Boariu
6 Min de Citit

Deși comunitatea sa din Teya, Siberia, este mică, Nikolay Sukhanov nu are de gând să renunțe la misiunea sa de evanghelizare a celor care nu-L cunosc pe Dumnezeu. „Vreau să intru în viețile și inimile oamenilor din jurul meu.”

Într-un interviu, Sukhanov (54 de ani) a vorbit despre viața sa.

Cum a fost copilăria ta?

„Vin dintr-o familie de țărani din Voljena, Siberia. Mama mea era cioban, iar eu am crescut printre oi. Părinții mei aveau o viziune foarte vagă despre Dumnezeu.

Satul nostru nu avea biserică, nici măcar ortodoxă. Asta s-a schimbat în anii 1990, când o biserică baptistă a venit în satul nostru. La cererea unui prieten, m-am alăturat de câteva ori bisericii, dar m-am îndepărtat apoi de ea.”

Cum te-ai schimbat?

„Am avut o firmă de transport de cărbune într-un sat din Siberia. Lucrurile mergeau bine, și am primit din ce în ce mai multe comenzi, până într-o zi când oamenii din jurul nostru pur și simplu au dispărut. Nu i-am mai văzut și cred că au fost uciși. Știam că voi fi următorul, așadar am fugit.

După o plimbare lungă, m-am întors acasă. Eram pregătit să mor.

Am căzut în genunchi înaintea lui Dumnezeu.
Am simțit pace și am simțit că Dumnezeu este cu mine. Când m-am ridicat, am știut că sunt mort pentru lume. M-am dus imediat la casa de rugăciune și m-am rugat. Am simțit că pot iubi lumea întreagă.

Nikolay Sukhanov

Ai început să evanghelizezi imediat?

„Da. Am luat un caiet de cântări și o chitară, la care puteam cânta trei acorduri, și am ieșit în stradă când oamenii așteptau să se întoarcă acasă vitele. Am adunat și copiii satului în jurul meu și le-a spus despre Dumnezeu.

Înainte, oamenilor le era frică de mine, acum mă ascultau.

După un an de evanghelizare constantă, am început să simt remușcări pentru viața mea păcătoasă din trecut. Mai erau oameni cărora le datoram bani. M-am dus la ei și mi-am cerut iertare. Au cerut banii înapoi.

Am reușit în sfârșit să-mi plătesc toate datoriile. Atunci am fost cu adevărat liber!

Nikolay Sukhanov

Cum ai ajuns în Teya?

„În 2009 am urmat un curs biblic. Un frate m-a întrebat:

Cum se conturează Hristos în tine?

Mi s-a părut că totul părea în regulă. Aveam o casă drăguță și eram membru al unei biserici, dar abia atunci am înțeles că trebuie să-mi aprofundez credința.

Astfel, m-am rugat cu soția mea timp de un an.
Apoi, amândoi eram gata să lăsăm totul în urmă
și să Îi slujim lui Dumnezeu.

Nikolay Sukhanov

Am fost trimiși ca misionari în Teya, în mijlocul Siberiei, în martie 2012.”

Ce fel de sat este acela?

„La sosirea noastră în Teya, un sat în care oamenii erau exilați, am observat că încă existau bariere la intrare, ceea ce însemna că rezidenții nu puteau intra sau ieși fără să fie observați. Acolo locuiesc aproximativ 1.600 de locuitori de toate originile și este foarte frig iarna. Mulți oameni părăsesc satul când au ocazia și se mută într-o locație mai sudică, unde este mai cald.

Am construit o biserică nouă care servește ca și cămin pentru soția mea și pentru mine; este un loc de întâlnire pentru congregație și un loc pentru adăpostirea persoanelor cu dependențe.

În medie, participă unul până la cinci dependenți.

În martie, am fost numit evanghelist.
Înainte de aceasta, eram diacon. Înseamnă că acum
am mai mult timp pentru munca de evanghelizare.”

Nikolay Sukhanov

Cum îți imaginezi viitorul?

Împreună cu soția mea vreau să trăiesc în continuare în Teya și să continuăm evanghelizarea. Primesc mult sprijin de la soția mea. Doresc să împărtășesc Cuvântul lui Dumnezeu și să-i sprijin pe cei din jur.”

Nu există nimic bun în mine. Toată binecuvântarea vine de la Hristos. El este Același ieri și astăzi și
în vecii vecilor. El este totul pentru mine.

Nikolay Sukhanov

Motiv de rugăciune

Să ne rugăm Nikolay și soția lui și pentru toți misionarii care au răspuns chemării lui Dumnezeu.

Promo 12 cărți – Devoționale

Se spune că omul poate supraviețui 40 de zile fără mâncare, 3 zile fără apă, 8 minute fără aer, dar nu ar putea trăi nicio secundă fără Dumnezeu. Pastorul Cristi Boariu te îndeamnă să îți începi ziua cu unul din cele 365 de eseuri creștine pe care le-a scris, câte unul pentru fiecare zi din an.

249,90lei
Promo 12 cărți – Devoționale
358,80lei249,90leiVezi mai multe
Partajați Acest Articol