Revoltător: bolnavii de cancer nu au acces la aparatură de ultimă generație

Institutul Oncologic Bucureşti are anual peste 1.500 de bolnavi care au nevoie de investigații imagistice PET-CT, extrem de importante în primul rând pentru diagnosticarea cancerului.

Cristi Boariu
3 Min de Citit

Institutul Oncologic din București se confruntă cu o situație alarmantă, unde o aparatură medicală performantă și o clădire nouă, finanțate de stat cu 4 milioane de euro, sunt nefolosite de peste un an. Este vorba despre un PET-CT digital, unul dintre puținele existente în Europa, care nu a fost niciodată utilizat din lipsa avizelor necesare pentru funcționare.

Aparatul este crucial pentru diagnosticarea pacienților cu cancer, iar cei care depind de el sunt nevoiți să se adreseze clinicilor private.

Însă acolo, pacienții trebuie să aștepte pentru programări decontate, deoarece adesea nu sunt suficiente fonduri disponibile. Pentru un pacient cu cancer, fiecare moment contează.

🏥 Institutul Oncologic Bucureşti are anual peste 1.500 de bolnavi care au nevoie de investigații imagistice PET-CT, extrem de importante în primul rând pentru diagnosticarea cancerului.

Jurnaliștii au sunat la două clinici pentru a afla cât de repede s-ar putea face o programare pentru PET-CT cu decontare, pentru că altfel un pacient ar trebui să plătească 5.000 de lei.

🗣️ Carla T., jurnalist: Vă rog să-mi spuneți în cât timp s-ar putea face la dumneavoastră un PET-CT cu decontare de la Casă.

🏥 Angajată clinică: Păi, momentan nu mai avem fonduri. Depinde când primim fonduri, și primul loc disponibil îl avem pe data de 12.

La niciuna dintre cele două clinici nu s-a găsit disponibilitate mai repede de două săptămâni.

În acest moment, pacienții cu cancer care ajung la Institutul Oncologic în București, și au nevoie de un PET-CT, sunt trimiși de medici la trei clinici private și două spitale publice din Capitală, singurele în care se poate face această analiză imagistică.

Și totuși, cum e posibil ca în cel mai mare institut oncologic din România să existe încă din 2022 un astfel de aparat ultraperformant care să nu poată fi folosit?

Tiparul clasic al ignoranței și amânărilor a condus la această situație. Fostul manager a refuzat să ofere comentarii, iar cel actual a declarat că întreprinde demersuri pentru a rezolva problema și speră să o facă în termen de… o lună.


Motiv de rugăciune

Să ne rugăm ca liderii țării și ai instituțiilor publice să arate un interes autentic pentru bunăstarea cetățenilor din România.

52 de studii biblice – Volumul 1

Vrei să studiezi Biblia în profunzime? Aici găsești 52 de studii pe diferite teme actuale, 351 de pagini alese, 3120 de minute de conținut oral!

98,70lei
52 de studii biblice – Volumul 1
SURSE: www.digi24.ro
Partajați Acest Articol