A trecut un an de la cutremurul devastator care a ucis 53.000 de oameni în Turcia. Vezi cum trăiesc oamenii acum…

Aproape 53.000 de persoane au murit și peste 100.000 au fost rănite în urma celui mai puternic cutremur care a lovit Turcia în ultimele opt decenii.

Cristi Boariu
4 Min de Citit

Era ora 4 dimineața când un cutremur cu magnitudinea de 7.8 pe scara Richter a lovit regiunile din sudul și centrul Turciei, precum și zonele din nordul și vestul Siriei. Noul cutremur, de magnitudine 7.7 pe scara Richter, a avut loc peste 9 ore, în timp ce operațiunile de salvare erau în plină desfășurare.

🙏🏻 În mijlocul acestui dezastru, turcii au avut parte de un miracol uimitor: la doar cinci zile și jumătate după cutremur, un bărbat și fiica lui au fost descoperiți în viață în mijlocul ruinelor casei lor.

Supraviețuitor: „Nu știm nici noi cum am supraviețuit. Era frig. Nu aveam mâncare sau apă, dar Dumnezeu ne-a dat putere.”

Bărbatul a suferit pierderea soției și a fiului său de patru ani în urma unui seism.

Supraviețuitor: „Mă simțeam fericit și trist în același timp. Nu știam dacă au fost salvați și ei, dar mi-am dat seama că șansele să fi scăpat erau mici.”

💔 Sute de familii nu au avut parte de consolare, nici măcar de șansa de a-i înmormânta pe cei dragi și de a plânge la mormânt. O mamă suferă profund după pierderea fiului ei și îi este greu să își revină:

„O să-l aștept toată viața. O să-mi păstrez speranța. Tânjesc după un miracol. Câteodată visez că-mi bate la ușă.”

La un an de la cutremur, Antakya este un loc pustiu. Sute de case zac în ruine, părând că au fost devastate chiar ieri. Alte clădiri au fost părăsite din cauza riscului iminent de prăbușire, mai ales că în ultimul an au avut loc mii de replici seismice, unele fiind destul de puternice.

Autoritățile au finalizat doar un mic procent din cele peste 600.000 de locuințe promise, lăsând sute de mii de oameni să trăiască în corturi sau containere.

„În jur de 700.000 de oameni trăiesc în sute de astfel de mini-orașe din containere. Doar nevoile de bază
le sunt îndeplinite. Oamenii au electricitate și apă,
dar cam atât. Se presupunea că este o soluție
temporară, dar nu veți găsi aici prea mulți oameni
care plănuiesc să se mute în viitorul apropiat.”

Jurnalist
🖤 Aproape 53.000 de persoane au murit și peste 100.000 au fost rănite în urma celui mai puternic cutremur care a lovit Turcia în ultimele opt decenii.

🙏🏻 În preajma comemorării, mii de oameni au luat parte la o procesiune în memoria victimelor. Tensiunea a crescut când primarul și ministrul turc al sănătății au apărut în peisaj.

Mulțimea și-a exprimat nemulțumirea, huiduindu-i și cerându-le demisia:

Unii dintre noi am fost îngropați de vii. Ne numit guvernul „tată”, dar autoritățile ne-au lăsat orfani. Am fost abandonați atunci, ne simțim abandonați și acum.


Motiv de rugăciune

Să continuăm să ne rugăm pentru persoanele afectate de cutremurul din Turcia; Dumnezeu să le ofere mângâiere, iar pe noi să ne ajute să fim alături de cei nevoiași oferind din binecuvântările primite din partea Sa.

Vești bune: volumul 2 cu studii biblice a fost tipărit!

Vrei să studiezi Biblia în profunzime? Aici găsești 52 de studii pe diferite teme actuale, 431 de pagini alese, 3640 de minute de conținut oral!

129,00lei
52 de studii biblice – Volumul 2
Partajați Acest Articol