Ho Feng-Shan, chinezul care a salvat „poate zeci de mii” de evrei de pericolele naziste

La un moment dat, lui Ho i s-a oferit o mită de 20.000 de dolari pentru a nu mai elibera vizele. Acesta a refuzat, spunând că nu poate fi cumpărat.

Cristi Boariu
3 Min de Citit

Ho Feng-Shan, un diplomat chinez activ în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial la Viena, este recunoscut pentru curajul său de a salva mii de evrei prin acordarea de vize, în ciuda ordinelor restrictive primite.

Datorită gesturilor sale umanitare, el este adesea comparat cu Oskar Schindler. Deși numărul exact al vizelor acordate este incert din cauza pierderii înregistrărilor, se estimează că Ho a emis „poate zeci de mii” de vize în timpul mandatului său diplomat timpuriu.

Xu Xin susține că Ho a fost unul dintre primii diplomați care au acționat în mod hotărât pentru a proteja evreii și ar fi salvat peste 5.000 de vieți.

Xu Xin, profesor de studii evreiești la Universitatea Nanjing

Gerda Gottfried Kraus își amintește că soțul ei a fost nevoit să caute refugiu la consulatul chinez pentru a scăpa de pericolele naziste. Cu toate că nu a putut fi primit la consulat, soțul său și-a aruncat cererea în mașina unui diplomat chinez.

Aceasta a ajuns în mâinile lui Ho Feng-Shan, care a decis să le acorde vize de plecare.

Când naziștii au confiscat ambasada chineză, Ho Feng-Shan și-a dorit să continue să ajute oamenii să scape de persecuția nazistă.

Așa că a ales să înființeze un nou birou pe cheltuiala
sa personală, în care să continue să elibereze
vizele de plecare.

Ho a continuat să ajute evreii, până în 1940, când a primit ordin să se întoarcă în China.

Astfel, Ho Feng-Shan a jucat un rol esențial în salvarea unui număr considerabil de evrei, dându-le șansa de a fugi și de a-și salva viețile.

La un moment dat, lui Ho i s-a oferit o mită de 20.000 de dolari pentru a nu mai elibera vizele. Acesta a
refuzat, spunând că nu poate fi cumpărat.

Ho Feng-Shan a murit în 1997, la vârsta de 96 de ani. În 2000, Israelul l-a onorat cu premiul „Drepți printre Națiuni” pentru acțiunile sale eroice din timpul Holocaustului.


Motiv de rugăciune

Să ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute să trăim în așa fel încât El să Se poată folosi de noi în lucrările Sale.

52 de studii biblice – Volumul 1

Vrei să studiezi Biblia în profunzime? Aici găsești 52 de studii pe diferite teme actuale, 351 de pagini alese, 3120 de minute de conținut oral!

79,99lei
52 de studii biblice – Volumul 1
100lei79,99leiVezi mai multe
Partajați Acest Articol