38.000 de elevi nu au susținut Evaluarea Națională în 2023. Care e principala cauză a abandonului școlar?

Răspunsurile sunt „eu l-am trimis la școală”, „eu îl duc până la poarta școlii”. Mama vine la ora 10 în pijama la școală, pentru că a fost chemată de doamna dirigintă. Păi dacă mama vine în halat la 10, cine și-ar putea închipui că vine copilul la 8, și pregătit, și îmbrăcat?”

Cristi Boariu
4 Min de Citit

Anul trecut, 38.000 de copii nu au avut ocazia să susțină examenul de clasa a opta din cauza lipsei sprijinului din partea părinților și a profesorilor. Sărăcia și neglijența în care trăiesc acești copii au avut un impact devastator asupra parcursului lor educațional.

Ministerul Educației a primit rezultatele unei analize care arată că actuala structură a sistemului de învățământ nu contribuie la reducerea abandonului școlar.

Principala cauză a abandonului școlar înainte de liceu este dezinteresul manifestat de către membrii familiei.

O situație alarmantă a fost înregistrată într-o școală din Ferentari, unde aproximativ 75% dintre elevi nu au participat la Evaluarea Națională. Chiar dacă părinții i-ar fi încurajat pe copii să meargă la școală, aceștia au absentat săptămâni întregi de la cursuri.

Părinte„Normal că n-aș vrea să rămână ca mine, cu 8 clase.”

Reporter„La ce credeți că-i va folosi școala mai departe?”

Părinte„În viitorul ei.”

Răspunsurile sunt „eu l-am trimis la școală”,
„eu îl duc până la poarta școlii”. Mama vine la ora 10
în pijama la școală, pentru că a fost chemată
de doamna dirigintă. Păi dacă mama vine
în halat la 10, cine și-ar putea închipui
că vine copilul la 8, și pregătit, și îmbrăcat?

Prof. Liviu Pavel, Directorul Școlii 136

Majoritatea părinților analfabeți nu fac suficiente eforturi pentru a nu repeta istoria.

Reporter„Ce-i povestiți de școală?”

Mamă„Să învețe ca să ajungă om mare. Atât îi zic.”

Reporter„N-o puteți ajuta la teme…”

Mamă„N-o ajut eu, o ajută soțul.”

Ministerul Educației a efectuat o cercetare care a dezvăluit caracteristicile elevilor care nu au participat la examenul național.

Rezultatele indică faptul că majoritatea acestora provin din zonele rurale, din familii cu nivel scăzut de educație și înregistrează un nivel de vârstă mai mare decât colegii lor, deoarece au repetat cel puțin un an școlar.

De asemenea, acești elevi provin din școli cu rezultate academice slabe.

Studiul arată că majoritatea persoanelor expuse riscului de abandon școlar sunt băieți care fac parte din comunitatea romă.

📚 Un alt motiv pentru absența de la examenul de clasa a opta este faptul că profesorii îi sfătuiesc pe elevi să nu participe, pentru a nu afecta imaginea școlii.

Deși au fost identificate unele probleme grave în cercetare, Ministerul Educației nu a reușit să implementeze soluții eficiente.

În plus, sistemul educațional prezintă deficiențe serioase, iar elevii care au lacune majore în cunoștințe din primele clase nu primesc sprijinul necesar pentru a recupera materia pierdută.

Din totalul de elevi, 20% nu au fost prezenți la ultima sesiune a examenelor de la evaluarea națională, iar dintre aceștia, peste 95% nu vor mai reveni în sistemul de educație…


Motiv de rugăciune

Să ne rugăm ca părinții să fie responsabili de creșterea și educarea copiilor lor, iar profesorii să fie interesați de viitorul elevilor.

Un cadou care schimbă vieți

365 de eseuri creștine semnate de Pastorul Cristi Boariu, câte unul pentru fiecare zi din 2024!

249,90lei
Promo 12 cărți – Devoționale
358,80lei249,90leiVezi mai multe
Partajați Acest Articol