Părinților le este greu să accepte că toate ecranele trebuie interzise copiilor sub 2 ani

Astăzi, dacă îi mai spui unui părinte să stea copilul o oră pe zi la ecran, îţi râde în nas.

Cristi Boariu
5 Min de Citit

Urania Cremene, expert în parenting, avertizează că nu este recomandată utilizarea telefonului, a tabletei sau a televizorului de către copiii sub doi ani, iar în adolescență expunerea la aceste dispozitive ar trebui să fie limitată drastic.

„Conform psihologilor şi specialiştilor în neuroştiinţe, un copil până la doi ani nu ar trebui să aibă deloc acces la tehnologie, ci joaca să fie făcută prin experienţă directă: căţărat, cuburi, tobogantot ce înseamnă joc liber.

📱 Între 2 şi 4 ani, specialiştii se pun de acord cu privire la faptul că între o jumătate de oră şi o oră ar fi suficient. Timpul poate să crească, dar nu trebuie să depăşească 3 ore în preadolescenţă sau adolescenţă; asta înseamnă inclusiv teme pe care ei şi le fac cu ajutorul tehnologiei.

❗️ Astăzi, dacă îi mai spui unui părinte să stea copilul o oră pe zi la ecran, îţi râde în nas.

🤫 Realitatea ne arată că un copil între 4 şi 7 ani îşi petrece cel puţin două ore pe zi în faţa unui ecran, dacă nu trei sau patru, atunci când e cu bunicii sau în timpul unui weekend, când afară nu este o vreme favorabilă.” Urania Cremene

Urania atrage atenția că mulți părinți nu sunt conștienți de efectele negative ale expunerii la ecrane.

Este esențial să luăm în considerare nu doar timpul petrecut în fața acestora, ci și conținutul consumat.

De exemplu, dacă un copil stă două ore în fața ecranului, ar fi benefic ca o oră să fie dedicată conținutului educativ, precum documentare sau tutoriale.

⏰ „Un alt element foarte important este legat de durata în timp pe care copiii şi-o petrec legat, în faţa unui ecran. Este o diferenţă uriaşă între a lăsa un copil două ore în faţa unui ecran, încontinuu, şi a-i oferi aceleaşi două ore în patru calupuri de câte o jumătate de oră.

🤳 În momentul în care un copil se conectează la un ecran, indiferent ce urmăreşte acolo, el se deconectează de realitatea în care se află în acel moment. Această lipsă de conectare la realitate duce la modificări comportamentale pe care părinţii le văd.”

Expunerea excesivă la ecrane duce la deficit de atenție

Potrivit unor cercetări, se observă o scădere a atenției și a concentrării la copii în timpul activităților școlare sau a temelor, iar acest lucru este corelat cu timpul petrecut în fața ecranelor și calitatea conținutului urmărit.

Copiii care petrec mai mult timp folosind dispozitive digitale par să aibă o capacitate redusă de concentrare.

🗣️ „Creierul lor primeşte continuu informaţie şi nu mai au răbdare cu ritmul firesc al vieţii. La şcoală, profesoara vorbeşte cu o anumită cadenţă. Ei, fiind obişnuiţi cu un ritm extrem de rapid, nu se mai pot concentra, de aceea nu mai pot să citească, iar despre mulţi, mai apoi, se spune că au deficit de atenţie.

🧠 Creierul nu mai este obişnuit să înceapă o activitate şi să o ducă până la capăt. Şi atunci apare un haos atât în comportament, în comunicare, cât şi în felul în care copilul îşi gestionează timpul. Se aşează la teme şi se ridică peste două minute. La şcoală se întâmplă acelaşi lucru.”

Motiv de rugăciune

Să ne rugăm ca Dumnezeu să binecuvânteze toți părinții cu înțelepciune în creșterea și educarea copiilor încă de la o vârstă fragedă.

Vești bune: volumul 2 cu studii biblice a fost tipărit!

Vrei să studiezi Biblia în profunzime? Aici găsești 52 de studii pe diferite teme actuale, 431 de pagini alese, 3640 de minute de conținut oral!

129,00lei
52 de studii biblice – Volumul 2
Partajați Acest Articol